fredag, januari 19, 2007

Lönespridning- jantelag och lönsamhet

I DN häromdagen pratar Almegas vd Jonas Milton om hur lönespridning ökar lönsamheten. Vi vill nu närma oss våra fackliga motparter för att se om det går att överbygga motsättningarna, säger Jonas Milton.- Det blir nog enklare att komma överens med akademikerförbundet Saco*. Våra förslag är nog mer kontroversiella för LO-sidan.

Och det kan man ju förstås se poänger i. Vilket Gunnar Wetterberg, SACOs samhällspolitiska chef gjorde redan under hösten. Varje ny lönestatistisk rapport hälsas med suckar om ökande klyftor. Men de närmaste årtiondenas verklighet måste ändra jantelagen. Det är inte med lönerna som Sverige ska bedriva fördelningspolitik. Det skulle drabba välfärden. Med allt fler äldre att försörja blir tillväxten avgörande för att vi ska kunna behålla och utveckla ett civiliserat samhälle. Då kan vi inte avstå från att utnyttja en klok och rimlig lönespridning.

Håller på att boka in ett möte med Jonas Milton nu, kan säkerligen bli mycket intressant.

* vanligt förekommande fel i tidningar. SACO skrivs med stora bokstäver och är inget förbund- det är en centralorganisation som samlar 25 stycken medlemsförbund.

Inga kommentarer: