måndag, maj 14, 2007

SACO Studentråd: kvalitet ska löna sig!

Högskoleverket presenterar idag sin rapport Hur har det gått? där man visar resultaten från 6 års kvalitetsgranskning av den högre utbildningen. Resultatet är dystert , 11 procent av utbildningarna ifrågasätts. - Det är ingen nyhet att högskolan lider av stora kvalitetsbrister genom få undervisningstimmar och för många studenter per lärare . Vi välkomnar därför att Högskoleverket föreslår ett nytt resurstilldelningssystem och nya sätt att granska kvaliteten, säger Eva Westerberg, ordförande för SACO Studentråd.

Högskolverket föreslår att 5-10 procent av resurserna till högskolan fördelas utifrån bedömningar av utbildningarnas kvalitet.
- SACO Studentråd är positivt till att utbildningarnas kvalitet får en direkt betydelse på resurstilldelningen . Det är viktigt att högskolorna får ekonomiska morötter för att jobba med kvalitetförbättring. Kvalitetsgranskningarna måste också vara offentliga , lätta att hitta och att tolka. Både arbetsgivare och blivande studenter ska enkelt kunna göra jämförelser mellan utbildningarna, fortsätter Eva Westerberg.

- Genom en skärpt kvalitetskontroll hoppas vi att högskolorna slutar bygga luftslott i kampen om studenterna och i stället på allvar jobbar med att stärka utbildningskvaliteten. Utbildning ska vara något värdefullt, för både individen och för samhället i stort ! avslutar Eva Westerberg.

Inga kommentarer: