onsdag, juni 13, 2007

Öka möjligheterna från akademiker att få kvalificerade jobb efter examen

Just nu är konjunkturläget bra och framtiden ser därför ljusare ut än vad den gjort på länge för akademikerna. Trots detta är det många som arbetar i okvalificerade yrken och som flera år efter examen fortfarande inte fått en chans att arbeta inom det fält de har utbildad sig för. Kopplingen mellan studier och arbetsmarknaden behöver därför bli bättre.

Stödet från högskolan till studenter i övergången från studier till arbetsmarknad måste öka, vi behöver ställa mer krav på högskolorna! Bland annat behövs det mer praktik inom utbildningarna, större satsningar på karriärcenter och en bättre uppföljning av tidigare studenter. Trots detta gör den borgerliga regeringen livet tuffare för akademiker i och med att exempelvis satsningen på akademikerpraktik läggs ner.

I en aktuell undersökning från Jusek menar studenter som har haft en längre praktikperiod att den var viktig när de fick sitt första jobb. Praktiken ökade också chansen till mer kvalificerat arbete efter examen. I stället för att ta bort den möjlighet till praktik som finns i dag borde regeringen vidareutveckla programmet så att fler får möjligheten att praktisera. Miljöpartiet föreslår att alla studenter som läser på längre högskoleprogram ska ha rätt till praktik motsvarande tio poäng.

SACO Studentråd och Miljöpartiet vill också att lärosätena ska få resurser för att utveckla sin verksamhet för att stötta studenter i övergången från studier till arbete. På sina håll finns så kallade Career Centers som arbetar med att coacha studenter i hur man söker jobb, var man kan hitta arbete och hur man på olika sätt kan stärka sin konkurrenskraft. Denna typ av verksamhet bör finnas på alla lärosäten. Att endast ett av arton tillfrågade lärosäten systematiskt följer upp samtliga studenter efter examen gör inte saken bättre. Det visar SACO:s rapport Råd och dåd för studenter. Detta trots att uppföljningar är en chans för blivande studenter att få bättre information om framtidsutsikterna efter utbildningen, något som kan vara avgörande i valet av utbildning.

SACO Studentråd och Miljöpartiet tycker att högskolorna måste få ett tydligare uppdrag att minska glappet mellan studier och arbetsmarknad. Resurserna finns. Vad det handlar om är politisk vilja.

Mats Pertoft, utbildningspolitisk talesperson, Miljöpartiet
Eva Westerberg, ordförande SACO studentråd
(publicerad i Jusektidningens nätupplaga)

Inga kommentarer: