tisdag, januari 27, 2009

Trygghet på jobbet för Generation Y.

Lite drygt 12 000 respondenter mellan 15-27 år har svarat på Trendbarometern som Studentmedia släppte idag. Det är rätt overraskande läsning, och kanske är det för att jag är i den övre delen av undersökningsgruppen och inte hänger på Hamsterpaj, men jag känner inte igen mig.

Trots en påstådd trend mot ökad individualisering tycker nio av tio att chefen skall bestämma
hälften eller nästan allt på arbetet. Sex av tio unga vill inte bli chefer i framtiden, men ändå är just dåligt ledarskap en större anledning till att ungdomar byter jobb än till exempel dålig lön. Andra viktiga faktorer när unga väljer jobb är att uppnå balans mellan arbete och fritid. Faktorer som höglön placerades först på femte plats bland karriärmålen.


Samtidigt skriver tidningen Chef om vad som kan hjälpa dig att få chefsjobbet, och det är den där typen av grymma egenskaper och erfarenheter som väldigt många unga människor jag genom åren stött på har med sig i bagaget. Ledarutbildningar är åtråvärda, och vi är vana vid att inte vara så uppdelade mellan fritid och arbete för att vårt fritidsintresse är vårt jobb och vice versa. Är det så att jag i mångt och mycket umgås med de 4 av 10 som vill bli chefer och som tycker att jobbet ska utmana? Lönen, nej det stämmer nog, arbetsuppgifterna är ofta viktigare än lönen.

Men frågan är vad man menar med att känna trygghet på jobbet? Vad betyder det egentligen? Att inte bli trakasserad och att man kan lita på att man får sin lön? Att man mår bra och trivs? Eller handlar det om LAS, som kanske är ett av det första sakerna folk tänker på. Svårt att tro det eftersom de som ryker snabbast vid neddragningar är de med kortast anställningstid. Vilka är det? Jo, de mellan 15-27 år förstås. De som hänger på Hamsterpaj.

Mer på samma tema: Stina Hamberg: Trend index, Hanna Hallin: Checklista om du vill bli chef.

Inga kommentarer: